Kárpittisztítás menete Budapesten

Kárpittisztítás az otthonunkban, mert a kárpitunk a szennyeződéseknek talán a leginkább kitett kelléke. Rendeltetéséből adódóan állandóan használva van és folyamatosan szennyeződik. Lassú, ám fokozatos elkoszolódásukat csak késleltetni tudjuk azzal, ha az utcai ruhánkat otthon kényelmesebbre cseréljük. Még ha nagyon vigyázunk is a különféle szennyeződésekre, foltok bármikor kerülhetnek a felületükre, és emellett a levegőben levő por is állandóan szennyezi. Kárpittisztításuk tehát egy idő múlva szükségessé válik. Ennek pedig számos módja lehetséges.

kárpittisztítás Budapest


A különböző foltok eltüntetése viszonylag könnyű a többféle tisztítószerek valamelyikének a használatával. Ha a foltot egy másik folyadék okozta, azt frissiben fel kell itatni. A felitatáshoz mindig nedvszívó kendőt kell használni, majd mosó- vagy még inkább kárpit folttisztítót, illetve annak a habját szivaccsal a szálak közé kell dolgozni ami a szennyező anyagot kioldja a textilből, szövetből. A tisztítószerek maradékát pedig száradás után lehetőleg porszívóval szokás eltávolítani.

A beszáradt foltokat először lehetőleg nedvesen kell feloldani, és ezt követheti maga a folt eltüntetése. Erre leginkább a kimondottan szőnyeg folttisztítók valamelyike a legalkalmasabb. Többféle egyéb házi praktika is létezik, amelyek általában a szennyeződést okozó anyaghoz leginkább megfelelő redukáló- illetve oldószer, pl. citromlé vagy ecetes melegvíz stb. használatát várják el. Az ilyen praktikák legtöbbször akkor jönnek számításba, ha nincs otthon folttisztító szer. Kárpittisztításkor két szivaccsal ajánlatos dolgozni, az egyikkel a szennyes oldatot itatjuk fel, a másikkal a tisztító oldószert dörzsöljük az anyagba, és a nedvességet is eltávolítjuk.

Ha a foltok nagyon szembe ötlenek, ajánlatos azt is megvizsgálni, hogy a szőnyegnek milyen a hátoldala, mert a latexes bevonatút egyes oldószerek kikészíthetik. Ebből az okból is előnyösek a habos és még inkább a poros tisztítószerek. Azonban ajánlatos tisztába lenni, hogy a nedves tisztító eljárások hatására a szőnyegek többé-kevésbé zsugorodhatnak, hullámosodhatnak. Ezen problémák kiküszöbölésére ajánlatos használni a porral tisztító szert, amelyet a tisztítás után csak ki kell porszívózni a szálak közül. Azzal is fontos tisztában lenni, hogy a kitisztított folt helye kihangsúlyozhatja az egész szőnyeg elszennyezett állapotát, azaz a folt a tisztaságával fog elütni a szennyezettebb kárpitfelülettől. Ilyenkor érdemes a teljes áttisztítást választani.

Megjegyzések

  1. Egy ajánlás a témában - kárpittisztítás házilag, kölcsönzött géppel, kiszállítással!
    https://www.speedrent.hu/gepkolcsonzes_kiszallitassal/takaritogep_berles/szonyegeskarpittisztito_berles/

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése